Rob Cross és a Bunting-szindróma

T18, T18, egy kis kéztörlés, félmosoly, majd pedig D16. Rob Cross ezzel a lazának tűnő mozdulatsorral koronázta meg egész 2017-es évének teljesítményét, és tett pontot egy olyan történet végére, amit talán Hollywood összes forgatókönyvírója se tudott volna szebben összehozni.

A korábban villanyszerelőként dolgozó Rob Cross a darts világbajnokság döntőjében játsznyi könnyedséggel győzte le a sportág legendáját, Phil Taylort. Lehet, hogy más fejében megfordult volna az, hogy nem kellene a nagyöreg búcsúját elrontani, viszont Cross ezzel mit sem törődve zsebelte be a vébé címet. Ezen tette, és az egész 2017-es évben mutatott teljesítménye kikövezte számára az utat, hogy a Premier League-ben lássuk hétről hétre.

cross.jpg

Felvillanyozva.

De vajon mi történt a január elsejei finálé óta? Tartja a formáját? Spoiler: akadozik a gépezet, de azért még nincs gond.

Viszont fontos kérésem, hogy NE ESS Bunting-szindrómába, kedves Cross!

Stephen Bunting 2014-ben világbajnokságot nyert a BDO-nál, majd ugyanebben az évben átigazolt a PDC-hez. 2015-ben első PDC-s világbajnokságán a negyeddöntőig jutott, ahol egy szoros csatában Barneveld győzte le. Ezek után meghívást kapott a 2015-ös Premier League-be, ahol azonban csak a 8. helyen zárt a 10 fős mezőnyben. Ez önmagában nem egy jó eredmény, de ami ennél is fontosabb az az, hogy egyértelműen kimutatható Bunting karrierjében, hogy ez a szereplés nem tett jót neki. Azóta csak keresi önmagát és régi formáját: eredményei között alig találunk ezen időszakot követően bármi kimagaslót.

Ezt a jelenséget hívom Bunting-szindrómának: a nagy elvárások és a Premier League légköre megmérgezte Bunting teljesítményét, aki ennek okán formahanyatláson ment/megy keresztül, amiből úgy tűnik, hogy évek óta nem tud kikecmeregni.


A vébé után

Nézzük, hogy mi a helyzet Rob Crossal! A világbajnokságot követő első major tornán, The Mastersen az első körben elég simán, 10-3-mal küldte haza Ian White-ot. A következő kör azonban a végállomást jelentette számára, ugyanis Mensur Suljovic 10-8-ra legyőzte őt. Azt gondolom ez a vereség a “belefér” kategóriába tartozik; ki lehet kapni az osztráktól.

Viszont a Premier League eddigi két fordulója borzalmasan alakult a friss világbajnok számára. Rögtön az első kanyarban a világelső Michael van Gerwennel hozta össze a sors. Dublinban jött is a van HENGER és a 7-2-es vereség, amely a hollandnak presztízs kérdés is volt, hiszen azonnal vissza tudott vágni Crossnak a vébé elődöntőben elszenvedett vereségért.

Aztán elérkezett a második forduló és a cardiffi rémálom. Simon Whitlock 7-1-es zakóval és 87-es átlaggal küldte haza Robot, ami után joggal tehetjük fel a kérdést: mi a tosz, Cross?!

És hogy fokozzuk a dolgot: a két Premier League forduló között megrendezett UK Open selejtező sorozat első három fordulójának mindegyikén rögtön az első körben kiesett. Vagyis ott tartottunk, hogy Cross neve mellett - először PDC-s karrierjében - sorozatban 5 vereség állt...


Mi vezethetett idáig?

Rob eddigi sikereinek titka - természetesen istenadta tehetsége mellett - abban keresendő, hogy vébé címének bezsebeléséig teher nélkül indulhatott el minden tornán. Mindenki tudta róla, hogy tehetséges, de nem volt rajta nyomás; ha nem jött össze egy-egy meccs, senki sem kérte rajta számon. Viszont most már a darts világ tetején ülve más a helyzet: mindenki az ő skalpjára hajt (megverni a világbajnokot? hát persze!), van Gerwen mellett pedig minden torna második legnagyobb esélyeseként tartják számon és egyértelműen a holland első számú üldözőjévé lépett elő.

Mindezeket alátámasztja az a tény is, hogy Gerwen-üldözőkből jelenleg nincs is túl sok: Gary Anderson hát problémája óta, Peter Wright pedig a világbajnokság eleji betegsége óta nem tud stabil és megbízható játékot hozni. Phil Taylor pedig - mint tudjuk - visszavonult.

 

Javítani, próbálj meg javítani!

A fent említett sorozatos 5 vereséget követően Rob Cross az elmúlt hétvégén a UK Open kvalifikáció utolsó három selejtezőjében kétszer elődöntőig, egyszer pedig döntőig jutott. Tette mindezt úgy, hogy 118-as és 114-es átlaggal is zárt mérkőzést. Az előrelépés formajavulás tehát megkérdőjelezhetetlen.

A Premier League következő körében pedig az ellen a Peter Wright ellen kell javítania, aki a második kanyarban a világelső van Gerwent verte meg. Newcastle-ben tehát nem lesz egyszerű dolga Crossnak, de el kell kezdeni a kilábalást, és ebben a hétvégi formájának átmentése nagyot segíthet.

 

Nincs nagy gond egyelőre.

De ne is legyen nagyobb.

Ne legyen ebből Bunting-szindróma, ha kérhetem!